Tips voor een pijnvrij tuinier seizoen!

De winter is eindelijk weer voorbij en de eerste tekenen van de lente zijn duidelijk zichtbaar in de natuur!
De warmte en langere dagen nodigen ons uit weer de tuin in te duiken maar voor mensen met rugklachten kan tuinieren veel problemen geven.
Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn!

We hebben een aantal tips waarmee pijn en blessures tot een minimum kunnen worden beperkt zodat u zorgeloos van het tuinseizoen kan genieten:

  • Doe een kleine warming up door 5 minuten vooraf te wandelen en een paar stretches te doen. Een aantal squats is een goede oefening!
  • Til zware of lompe voorwerpen op de juiste manier vanuit de heupen en knieën of vraag om hulp.
  • Neem regelmatig pauzes, het liefst iedere 20-30 minuten. Verander van houding en doe een aantal stretches. Een pauze van een paar minuten is al voldoende.
  • Zet een timer op uw telefoon voor pauzes
  • Gebruik hulpmiddelen zoals een stoel, krukje of een kniekussen.
  • Gebruik het juiste gereedschap voor de klus
  • Blijf niet lang voorovergebogen staan, wissel uw lichaamshouding regelmatig af.

Krijgt u ondanks deze tips toch nog last van uw rug? Dan is het wellicht een idee om uw rug eens na te laten kijken.
Er wordt vaak gedacht dat het een ‘spierenkwestie’ is maar spieren reageren op overbelasting vanuit de rug wanneer deze niet goed functioneert.

Door zogenaamde blokkades in de wervelkolom worden de zenuwen geïrriteerd en ontstaat er pijn in de rug die kan uitstralen naar het been.
Men ervaart ochtendstijfheid, het aantrekken van sokken gaat moeizaam en zitten of lang staan in pijnlijk. Eenmaal in beweging gaat het wel weer iets beter.

Een blokkade kan ontstaan door een val of ongeluk maar ook verkeerd gebruik van de rug, stress en een verkeerde lichaamshouding kunnen een blokkade veroorzaken.
Een blokkade hoeft in het beginstadium geen pijn te doen maar veroorzaakt op de lange termijn problemen. U had geen klachten totdat u begon met spitten of snoeien, toen schoot de pijn erin. Het spitten en snoeien was niet de oorzaak maar de aanleiding. De oorzaak was de blokkade die al aanwezig was.

Door een juiste diagnose te stellen is het zeker mogelijk klachten van de rug succesvol te behandelen. In onze praktijk onderzoeken wij alle patiënten uitgebreid van top tot teen om de oorzaak van uw klacht te vinden en indien mogelijk te behandelen.

Daarnaast beschikt onze praktijk over de nieuwste technologie op het gebied van de stand en de functie van uw wervelkolom, de Diers 4d scan.
Door middel van deze scan kunnen we uw wervelkolom in kaart brengen en precies zien waar de probleemgebieden zich bevinden.
Op deze manier kunnen we de behandeling nog nauwkeuriger afstemmen op uw klacht.

Wilt u meer informatie over de Diers 4d scan klik dan hier.