Nieuwe mogelijkheden behandeling hernia

Veel mensen hebben een hernia in de lage rug. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die tegen een zenuw aan drukt. Het kan pijn in de rug veroorzaken en/of pijn in de bil of kuit. Soms is er sprake van krachtsverlies of tintelingen in het been. De klachten zijn meestal erger in de ochtend en schoenen aantrekken is dan een moeilijke klus. Overdag verergeren zitten, tillen en bukken de klachten.

 

Tegenwoordig wordt er niet snel meer geopereerd bij een hernia. De klachten verdwijnen na verloop van tijd vanzelf, dit kan echter maanden tot een jaar duren. In sommige gevallen blijft de patiënt jarenlang met klachten lopen. Dit is niet nodig. Het is een misvatting dat je een hernia voor het leven hebt. Ook een hernia kan zich herstellen net als een snee in de huid.

Voor een goed herstel spelen 2 belangrijke factoren een rol. Ten eerste moet de rug soepel zijn en goed functioneren. Bij een slechte functie tussen de wervels staat de tussenwervelschijf op spanning en dit beperkt een goed herstel. Ten tweede moeten de rugspieren sterk genoeg zijn om de rug te stabiliseren. De spieren moeten een korset vormen om de rug, vergelijkbaar met gips om een gebroken been.

Chiropractoren zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze klachten en zorgen ervoor dat de wervels goed functioneren, dit bevordert het herstel van de hernia.
Daarnaast worden patiënten begeleid bij het uitvoeren van een hernia specifiek oefenprogramma om het spierkorset te versterken. Het oefenprogramma is door professor McGill in Canada voor hernia patiënten ontworpen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze oefeningen de spieren versterken en de tussenwervelschijven ontlasten.
Dus wilt u met u klachten niet achteruit of stil blijven staan. Bel dan de praktijk en maak een afspraak voor een eerste consult.

Voor een afspraak kunt u direct met ons contact opnemen. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts.