Hernia

Eind augustus is bij mij een hernia in mijn onderrug geconstateerd. De huisarts heeft dat geconstateerd en huidig beleid is dat je minimaal 6 weken wacht voordat je kan worden doorverwezen. Ervaring leert dat hernia spontaan kan verdwijnen. De eerste twee / drie weken heb ik veel pijn en vooral mijn nachten waren dramatisch, uiteindelijk redelijk in kunnen stellen met passende medicatie (fentanyl pleisters). Na 6 weken was het niet ‘spontaan’ voorbij en mocht ik MRI scan laten maken en aansluitend naar de neuroloog, deze afspraak kon ik gelukkig snel achter elkaar regelen. Neuroloog bevestigde de diagnose en ook hij schreef 6 weken voor om ‘spontaan’ herstel de kans te geven. Vooral geen oefeningen doen, fysio of chiropractor raadplegen. Ik ben verder niet bekend in de medische wereld, maar kreeg van verschillende collega’s en ook familie toch het advies om een afspraak te maken bij een chiropractor.

Ik was aanvankelijk ook wel sceptisch, wat kan een chiropractor nou meer doen dan een neuroloog, toch? Bij het opvragen van de DVD van de MRI scan werd mij nog nadrukkelijk gemeld dat de neuroloog hier geen voorstander van is. Toch een chiropractor via internet gezocht en toen kwam ik bij de praktijk van o.a. Thomas Soeters, Chiropractie Alkmaar. De site met info sprak me het meest aan, afspraak was snel te regelen (ook in de avond) en reeds de eerste afspraak gaf veel vertrouwen. Thomas kon na het lezen van de MRI mij al vertellen waar ik last van had, wat ik op dit moment wel en niet meer kon. Met wekelijkse afspraken, korte, effectieve behandeling en kleine oefeningen kreeg ik steeds minder klachten. Binnen twee weken ben ik gaan minderen met medicatie en de pijn bleef keurig weg. Ik ben nu nog in het staartje van mijn behandeling en deze wordt zorgvuldig uitgevoerd.

Mij blijft het verbazen dat de neuroloog geen chiropractor adviseert, ik denk vooral uit onwetendheid. Op dit vlak lopen medisch Nederland nog achter. Ik zou iedereen met rugklachten adviseren om juist naar een chiropractor te gaan, deze heeft verstand van zaken en weet wat er wel en wat er niet passend is voor behandeling,

Ik wens een ieder een goede gezondheid met een passende behandelaar,

Paul Kok