Auw, spit, lumbago of ischias!

Patiënten horen vaak van de huisarts dat ze spit, lumbago of ischias hebben. Wat nu? Pijnstillers, rust of bewegen? En wat is de oorzaak van deze klachten? Is het spierpijn of een probleem met de wervelkolom?

Deze aandoeningen veroorzaken stekende pijn in de rug. Soms straalt de pijn uit naar de bil of naar het been. Vaak is er ochtendstijfheid, het aantrekken van de sokken gaat moeizaam en zitten en lang staan is pijnlijk. Eenmaal in beweging gaat het wel weer iets beter.

De oorzaak is een scheefstand van de wervelkolom. Dus niet, zoals veel wordt gedacht, door de spieren. Door de scheefstand (blokkade) worden zenuwen geïrriteerd en ontstaat pijn in de rug die soms uitstraalt naar het been.

Een blokkade kan ontstaan door een valpartij of ongeluk. Ook verkeerd gebruik van de rug, stress en een verkeerde lichaamshouding kunnen een blokkade veroorzaken. Een blokkade hoeft geen pijn te doen in het beginstadium maar veroorzaakt op de lange termijn problemen. U had geen klachten totdat u die pen oppakte. Toen schoot de pijn erin. Het oppakken van de pen was niet de oorzaak maar de aanleiding. De oorzaak was de blokkade die al aanwezig was.

Door een juiste diagnose te stellen is het dus zeker mogelijk dit soort klachten van de rug met succes te behandelen. In onze praktijk onderzoeken wij alle patiënten uitgebreid van top tot teen om de oorzaak van de klacht te vinden en indien mogelijk te behandelen. Voor een afspraak kunt u direct contact met ons opnemen. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts.